Recept - Turkse köfte
Turkije is meer dan alleen kebab
Jarenlang heb ik samen met mijn familieteam deelgenomen aan diverse festivals. We maakten onze ambachtelijk bereide broodje Turkse köfte van de BBQ. Er waren lange wachtrijen met geduldige mensen en de mensen kwamen terug voor een tweede ronde. Het recept deel ik graag met jullie en ik bedank jullie omdat jullie altijd met veel geduld hebben gewacht. Maak dit recept het liefst een paar uur (of zelfs een dag) van tevoren. Dan kunnen de smaken het beste intrekken. Dit recept is ook heel lekker met vegetarisch gehakt.
Ingrediënten:
- 300 gram lams/rundergehakt of alleen rundergehakt
- 20 gram Turkije is meer dan alleen kebab kruiden
- Handje platte peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
Bereiding:
- Pel de ui en knoflook.
- Meng de knoflook, ui en peterselie (alleen de uiteinden eraf, die
kunnen soms wat harder zijn) in een blender. Geen blender? Rasp
dan de ui, pers de knoflook en hak de peterselie heel fijn. - Doe het gehakt, het peterseliemengsel en de kruiden in een kom.
- Kneed alles goed door elkaar (ongeveer 5 – 10 minuten) en zet het
afgedekt in de koelkast. Zo kunnen de smaken goed intrekken. - Voordat je het vorm gaat geven kneed je het nog een keer een paar
minuten. - Zorg dat je een beetje zonnebloemolie in een schaaltje hebt want dat is
handig voor het vormen van de köfte. - Maak middelgrote köfte ballen en duw de bal plat tot een soort burger.
- Het lekkerste resultaat krijg je wanneer je de köfte grilt op de BBQ
of in de grillpan. Beide niet in je bezit? Gebruik dan een gewone
koekenpan en bak het met een beetje zonnebloemolie. - Lekker met bulgur, rijst of op een broodje. Met tzatziki erbij maak je
het helemaal af. Afiyet olsun!